Kreativt Europa

0 kommentarer
 
 

Over de neste syv årene gir EU nesten 1,5 milliarder euro i støtte til prosjekter som promoterer kultur og kreativitet i Europa. Sitter du på en spennende idé er det bare å søke!

Har du vurdert å lage en film? Er du med i et band som planlegger å dra på turné? Eller har du kanskje tenkt til å skrive en bok? Da kan Kreativt Europa hjelpe deg med å nå ut til et større publikum.

Kulturstøtte fra EU
Kreativt Europa er EUs program for kultur og kreativitet for perioden 2014 til 2020. Gjennom programmet er det satt av nesten 1,5 milliarder euro, eller omtrent 12 milliarder korner. Dette er en markant økning fra tidligere år.

Pengene skal gå til å støtte prosjekter som fremmer kulturelt mangfold, tar vare på den europeiske kulturarven og som styrker konkurranseevnen til kultursektoren i Europa. Kreativt Europa har et delprogram for kunst og kultur og et delprogram for TV, film og spill.

Blant annet har norske filmer som «Til ungdommen», «Hodejegerne» og «Kon Tiki» fått støtte fra EU.

Nå ut til et større marked
Gjennom syvårs-perioden skal Kreativt Europa sørge for at 250 000 kunstnere og kulturarbeidere når ut til nye markeder, 2000 kinoer får støtte til å vise flere europeiske filmer, 800 filmer får distribusjonsstøtte og 4500 bøker og andre litterære verk blir oversatt til flere språk.

I tillegg skal tusenvis av kulturarbeidere og organisasjoner få muligheten til å delta i utdanning og utveksling. Det vil sikre bedre samarbeid på tvers av landegrenser og høyere kompetanse i et stadig mer internasjonalt marked.

Målet er at kunst og kultur skal bli tilgjengelig for et større publikum. Med støtte fra Kreativt Europa kan for eksempel norske bøker bli oversatt til finsk og nederlandsk, filmer fra Polen bli satt opp på kino i Irland eller band fra Sverige dra på turné i Italia.

Du kan søke støtte
Norske aktører deltar i Kreativt Europa på lik linje med søkere fra EUs medlemsland. Har du har et prosjekt som du kunne tenke deg å søke støtte til kan du enten ta kontakt med Kulturrådet eller Norsk filminstitutt. De er offisielle kontaktpunkt for Kreativt Europa i Norge, og har ansvaret for å informere og veilede norske søkere.

Norsk filminstitutt informerer søkere om TV, film og spill mens Kulturrådet har ansvar for alle andre kunst- og kulturområder.

For å motta støtte må den som søker, eller som deltar i et prosjekt som søker, ha vært registrert som juridisk enhet i minst to år. Alle søkere må også registrere seg i søknadsportalen. Det kan søkes om støtte på opp til 500 000 euro i året.

Allerede i juli vil det bli lyst ut friske midler til nye prosjekter. Disse finner du på sidene til Kulturrådet og Norsk filminstitutt. Kanskje finner du en utlysning som passer til ditt prosjekt?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *