Slik lever du billig som student i England

0 kommentarer
 
 

Tenker du på å studere i England eller kanskje du gjør det allerede? Her kommer en guide til England og London på budsjett – takk meg senere!

Da jeg flyttet til London for to år siden husker jeg at jeg var hoppende glad over hvor billig alt var. Maten, vinen (som man kunne ta med seg fra sjappa på hjørnet), taxiturene, shoppingen – så og si det meste. Det tok allikevel ikke lang tid før jeg jekket meg ned til britenes tankegang om hva som er billig og dyrt, og nå kan jeg rynke på nesa om en kaffe koster over 25 kroner. Med et betydelig studielån i bagasjen, er det kanskje greit å lære seg å leve på budsjett. Og det er faktisk overraskende enkelt å spare mye penger som student i England. Her er mine topp tips:

Studentrabatter: Er du først ute på shoppingtur så glem for all del ikke studentkortet ditt. Både på klesbutikker og skobutikker (f.eks Topshop, River Island, Office) får du rabatter, men det er flere butikker som ikke reklamerer for det. Husk: det skadet ikke å spørre! NUS-kortet er det offisielle rabattkortet i England, og gir diverse rabatter på produkter, tjenester og opplevelser. Sjekk også ut nettstedet Studentbeans.

 

Oyster card er et praktisk hjelpemiddel i London. Foto: Wikipedia Commons

Oyster card er et praktisk hjelpemiddel i London. Foto: Wikipedia Commons

Transport: I London er det Oyster card som gjelder, og det kan du skreddersy etter eget behov. Om du tar busser og tog sporadisk kan et enkelt Oyster card til to pund gjøre susen. Trenger du derimot å pendle hver dag kan det være lurt å søke om et student Oyster card hvor du får rabatter på reisekort. For resten av England er Rail card for 16 til 25-åringer midt i blinken, med omlag 1/3 avslag på hver eneste togtur. Mange velger å dra hjem til Norge i ferier, og det finnes heldigvis flere billige flykjeder som kan ta oss trygt og rimelig over vannet. En kan også sjekke ut ulike reiseplanleggere, om man er usikker.

Underholdning: Flere kinoer i England (f. eks Odeon) tilbyr rimeligere billetter utenfor «peak» tider, altså da publikumstrafikken er roligere. Blant annet pleier det å være sterkt reduserte billettpriser på tirsdager. Også her kan det være smart å ta med studentkortet da det ofte er egne studentpriser. Det samme prinsippet gjelder for musikaler og teaterstykker. Fordi du er student har du ofte fri da andre er på jobb, og da er det som regel mye rimeligere å få seg et påfyll av kulturelle opplevelser.

Det storslåtte Natural History Museum ligger sentralt til i South Kensigton.

Det storslåtte Natural History Museum ligger sentralt til i South Kensigton. Foto: Wikipedia Commons

Gratismuseer: I stedet for en dag fylt med shopping er det mye man kan gjøre rundt om i britenes land uten å overopphete bankkortet. Jeg tror jammen at museer eksiterer av nettopp denne grunn. De mest kjente gratismuseene finner vi i London, og her kan du vandre gjennom historien på British Museum, komme nært innpå dinosaurer på National History Museum eller bli med på interaktiv forskningsmoro (det er gøyere enn det høres ut som) på Science Museum. V&A Museum i Kensington er fantastisk på kunst og design. Utenfor London er Liverpool World Museum og Manchester’s People’s History Museum vel verdt en titt.

Mat og restaurantliv: Som nevnt er det ikke vanskelig å leve på rimelig mat i England, og butikker som Tesco, Asda og Sainsbury’s har et hyggelig prisnivå. Selv ble jeg uheldig nok avhengig av «baby avocados» på Waitrose (engelske Meny, om du vil), men litt kan man vel unne seg. Det som i stedet kan få lommeboka til å slanke seg betydelig er det å spise ute. Selv om det også er billigere enn i Norge kan det bli en betydelig utgiftsfelle. For London-boere kan jeg anbefale @SkintLondon på Twitter for de som er nettopp skint (fattige), og her listes mange tilbud fra cafeer og restauranter.

Trening og skjønnhet: Flere treningssentre tilbyr studentpriser, og mange er også knyttet til ulike universiteter og gir derfor gunstige priser til sine studenter. Nå er også England et grønt og frodig land, og selv i de travleste byene er det store parker som gjør seg ypperlig til en joggetur eller en yogarutine i soloppgangen. Trenger du en tur til frisøren kan du velge fra de fleste prisklasser. «Tony and Guy» er kjent for å være dyktige, men her ligger prisen nesten likt med Norge. Vil du spare litt ekstra er det mange frisørskoler her som ønsker seg hårmodeller – som igjen fører til en gratis hårklipp for deg.

Mobil og nett: Også her er det mange operatører og velge i, og det kommer helt an på forbuket ditt. Selv kan jeg anbefale «Giff Gaff», hvor man får et løpende abonomment med det meste inkludert. Her har du i midlertidig ingen fysisk butikk du kan gå til, slik som hos mobiloperatørene «EE» eller «O2». Mange studenter bor i studentboliger det første året og da er wifi som regel inkludert. Når en derimot må stå for det selv er det smart å ta en titt på de ulike tilbudene på markedet. Av erfaring vet jeg at det er mye å spare på å sammelinke priser.

Har du noen flere gode studenttips å dele med oss? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *