Hva skjer i Europa?Studier

Lansering av Erasmus +

Lansering av Erasmus +

Fredag 23. mai hadde SIU og Aktiv ungdom lanseringskonferanse for Erasmus+ i Operaen i Oslo. Med et budsjett på 120 milliarder kroner vil programmet gi fire millioner europeere muligheten til å oppleve andre kulturer og knytte nye kontakter.

Erasmus + er EUs nye program for utdanning, ungdom og idrett. Programmet, som er det største av sitt slag i verden, legger til rette for nye muligheter innen europeisk samarbeid.

Tilstede på konferansen var blant annet barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottesen og trener for hopplandslaget Alexander Stöckl. Konferansier var forfatter og journalist Simen Ekern.

– Viktig å se Norge utenfra
Konferansen ble innledet av barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne. Ministeren understreket hvor viktig det er med europeisk samarbeid, og hvordan unge utvikler seg ved å få erfaringer fra andre kulturer.

– Europeisk samarbeid fører til økt sosial og kulturell kompetanse, sa Horne og la til at alle vil ha gått av å se Norge utenfra.

Hvert år reiser 1700 norske ungdommer på studie- eller praksisopphold i Europa. I tillegg reise 7 til 8000 ansatte i høyere utdanning til samarbeidspartnere i andre land.

Budsjett på 120 milliarder kroner
På konferansen var også Anna-Maria Giannopoulou, som jobber med utdanning og kultur i Europakommisjonen. Hun kunne fortelle at Erasmus + tar sikte på å modernisere utdanning og frivillighetsarbeid i Europa, samt støtte grasrot prosjekter innen idretten. Dette er første gang idrett er en del av EUs program for utdanning og ungdom.

Med et budsjett på nesten 120 milliarder kroner vil programmet over en syv års periode gi over fire millioner europeere muligheten til å studere, jobbe og drive frivillighetsarbeid i andre land.

– Skal bli verdensmestere i internasjonalisering
En som var fornøyd med denne storsatsingen var Ole Petter Ottesen, rektor ved Universitetet i Oslo. Han sa at UiO har stor glede av både å sende studenter ut samt å ta imot studenter fra andre land.

Om sine forventninger til programmet sa rektoren: – Ved hjelp av Erasmus+ skal vi bli verdensmestere i internasjonalisering.

Fredagstaco, dugnad og helgefylla
Det ble også gitt et bilde av hvordan mennesker fra andre land opplever Norge og nordmenn når de kommer hit. Alexander Stöckl, Norges østerrikske landslagstrener i hopp, kunne fortelle at han hadde blitt introdusert for en rekke nye uttrykk. Før han flyttet til Norge for tre år siden hadde han aldri hørt om fredagstaco, køkultur og helgefylla. Begrepet dugnad var også noe som var helt nytt for han.

Lanseringskonferansen ble avsluttet av konferansier Simen Ekern, som fortalte om sin erfaring som Erasmus-student i Brussel på slutten av 90-tallet. Selv om flørting med jenta som satt på raden foran han hadde ble prioritert over den tyske filosofen Immanuel Kant, satt han igjen med et utbytte han ikke ville vært foruten.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.