Hva skjer i Europa?Studier

‘Kapsejlads’ – Kampen om det gyldne bækken

‘Kapsejlads’ – Kampen om det gyldne bækken

‘Kapsejlads’ er et gummibåtrace og en ølstafett som årlig arrangeres i Universitetsparken i Aarhus. Fra orkesterplass i parken beskuer 25.000 studenter den elleville konkurransen idet det kjempes om hvilket institutt som stikker av med det ærefulle trofeet «Det gyldne bækken».

Først og fremst
For 23. året på rad kjempes det bokstavelig talt en våt kamp i universitetssjøen på Aarhus Universitet. Tolv institutter med fem personer på hvert lag skal i all enkelhet kjempe om å komme seg raskest mulig over en liten innsjø på en valgfri oppblåsbar farkost. På den andre siden skal man styrte en øl, løpe ti ganger rundt flasken før man tar fatt på tilbakeveien over vannet og i mål. Institutt som vinner stikker av med det ærefulle trofeet «Det gyldne bækken».

Vinnerne av seilasen stikker av med trofeet Det gyldne bækken. Foto: Wikipedia Commons
Vinnerne av seilasen stikker av med trofeet Det gyldne bækken. Foto: Wikipedia Commons

Konkurransen gjestes og kommenteres av kjente danske radioverter og komikere. Det er en underholdningsfylt dag som varer fra tidlig om morgenen til ut på ettermiddagen, hvor det avsluttes med livekonsert fra innsjøen.

Arrangementet har sitt opphav fra 1991 hvor noen tannlege- og medisinstuderende ønsket å konkurrere i forkant av en fredagsbar. I løpet av årene har det utviklet seg til å bli en festdag med et alvorlig sjøslag om trofeet – som har fått det spesielle navnet til ære for medisinstudentene som startet det hele.  Som et av Danmarks største studentarrangement har seilasen blitt en kjempebranding for universitetet.

En dag på seilas
Men selve konkurransen er bare en veldig liten del av opplevelsen man får som tilskuer denne dagen. Mer interessant er det å overvære de forskjellige stadiene i løpet av dagen og hvordan den sakte med sikkert går fra fast form til en skvulpende masse av mennesker.

Skal man følge tradisjonen for en vaskeekte dag på ‘kapsejlas’ starter man nemlig grytidlig om morgenen. Blant venner spiser man frokost med tilhørende snaps og andre ønskelige drikkevarer, før man beveger seg mot universitetsparken. På dette tidspunkt innser man at alle konstruktive mål for det neste døgnet må settes på vent. Her vil det etterhvert myldre av studenter som har med seg pledd, mat og øl for en alt annet enn rolig dag i parken.

Nakenløp
Man sitter og hygger seg med medbrakt drikke og prater med venner en liten stund, mens resten av morgenen går med til å se forshow nede ved innsjøen, vanligvis små sketsjer med temaer som Supermario, Aladdin og Star Wars. Plutselig kommer det en skokk nakne mennesker løpende forbi, og man blir oppmerksom på at det foregår et mindre prestisjefylt nakenløp gjennom parken.

Rundt 25.000 studenter er samlet i parken for å overvære konkurransen. Foto: Øyvind Bay
Rundt 25.000 studenter er samlet i parken for å overvære konkurransen. Foto: Øyvind Bay

Man begynner å merke at andre parkhengere ikke har sittet tørste selv om sola bare står midt på himmelen. I løpet av formiddagen har det samlet seg så mange mennesker rundt innsjøen at man ikke forstår helt at det kan være noen igjen i byen. Rundt de midlertidig oppsatte toalettene former det seg køer så lange at man vurderer om det er raskere å gå hjem for å besøke toalettet.

Når konkurransen endelig starter har festen rundt innsjøen omtrent tatt sin egen retning, og alle følger litt med nå og da, uten helt å ha oversikten over hvem som leder. Nytt fra i år er at det vil være storskjermer slik at den viktige konkurransen kan få den oppmerksomheten den fortjener.

Det går noen timer mens man sosialiserer, følger de merkelige ferdene til stafettlagene over innsjøen, og hygger seg. I fem-tiden blir man så smått bedt om å forlate parken, men for mange er festdagen overhodet ikke slutt. De som fortsatt har mer krutt igjen i kroppen beveger seg mot mindre grillfester eller inntar byen for å danse – til man ikke har mer vind i seilet.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *