Et tiår med frie muligheter

0 kommentarer
 
 

I 2004 fikk 75 millioner europeere en rekke nye muligheter. Det er noe de vet å sette pris på!

1. mai var det ti år siden EU økte fra 15 til 25 medlemsland. Aldri tidligere hadde en utvidelse ført til like stor økning i antall medlemsland, geografisk område og folketall.

Utvidelsen tok imot land fra Øst- og Sentral-Europa. Åtte av de nye medlemslandene var tidligere kommuniststater. For menneskene i disse landene betydde EU-medlemskap at de fikk en rekke nye muligheter, spesielt gjennom de fire friheter.

Nye muligheter
En av disse menneskene er Indrė Dūdėnaitė fra Litauen. Hun gikk på skolen da det baltiske landet ble medlem av EU. Da håpet hun medlemskapet ville gjøre det mulig for unge litauere som henne selv å studere og jobbe i andre europeiske land. Disse mulighetene har hun nå benyttet seg av i fullt monn.

indre

Indrė Dūdėnaitė er godt fornøyd med de ti årene som har gått siden Litauen ble medlem av EU.

– Jeg var vært Erasmus-student og jeg tok min mastergrad i Norge. Jeg har også jobbet en periode i Tyskland. Gjennom disse erfaringene har jeg opplevd ulike kulturer, forteller hun.

Dette er muligheter hun mener andre unge litauere også drar nytte av. – Vi kan reise fritt, lære oss nye språk, og viktigst av alt: vi har fått bedre kjennskap til europeisk historie og verdier. Muligheter som Erasmus sikrer at mange unge litauere har sett andre land og kulturer.

-Vi hører hjemme i Europa
Også Jacek Przbylski fra Polen er fornøyd med årene som har gått etter at landet ble medlem av EU.

-Vi har fått bekreftet at Polen hører hjemme i Europa. Det har blitt gjort viktige investeringer i infrastruktur og utvikling av disktriktene. Økonomien har utviklet seg i riktig retning og offentlige tjenester har blitt bedre.

Også Jacek er glad for at han fritt kan bo i andre europeiske land. Etter at han var ferdig med sine studier i Nederland i januar i år fikk han seg jobb i Luxembourg. -Det er viktig for oss polakker å kunne benytte seg av disse mulighetene uten at det er noen hindringer i veien, sier Jacek.

Forbedret livskvalitet
De er begge er enig om er at livskvaliteten i sine respektive land har blitt bedre det siste tiåret.

-Det viktigste som skjedde da Litauen ble med i EU var at vi fikk støtte til å investere i infrastruktur, introdusere ny og moderne teknologi og generelt forbedre livskvaliteten til innbyggeren, forteller Indrė.

I dag er Litauen en av de raskest voksende økonomiene i EU.

Også i Polen, som er EUs sjette største økonomi, er veksten god. Jacek mener denne utviklingen vil fortsette i fremtiden også. -Livskvaliteten vil fortsette å øke, og etter hvert vil nok mange polakker vende hjem i stedet for å jobbe i andre land. Jeg tror også vi vil tiltrekke oss flere investorer fra utlandet, konkludere han.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *