Din guide til Europas beste festivaler

0 kommentarer
 
 

Det er bare å pakke gummistøvler, telt og solbriller – festivalsommeren er rett rundt hjørne.

Her har du vår guide til de beste festivalene i Europa:

Exit, Novi Sad, Serbia,10. – 13. juli

Exit ble startet av en gruppe studenter i år 2000 som en protestfestival mot myndighetene. Budskapet var demokrati og fred i Serbia og på Balkan. Siden den gang har festivalens popularitet skutt i været. Den har hatt over 2 millioner besøkende og ble i fjor kåret til beste store europeiske festival av Festival Awards. Også the Guardian og New York Times har hatt Exit på sine lister over de beste festivalene i verden.

I 2009 spilte det legendariske engelske bandet Madness på Exit. Foto: Wikipedia Commons

I 2009 spilte det legendariske engelske bandet Madness på Exit. Foto: Wikipedia Commons

Exit har seks sener, hvor man kan høre alt fra hip-hop og reggae til metal og punk. På årets festival spiller blant annet Skrillex, Disclosure og Jamiroquai. Her kan du se hele line-upen.

Gründerne bak Exit har også opprettet en stiftelse som skal hjelpe unge mennesker i Novi Sad til å få seg en utdannelse.

Melt! Festival, Ferropolis, Tyskalnd, 18. – 20. juli

Her er fokuset på elektronika og rock, og gjerne artister som er i ferd med å slå igjennom. Sammenlignet med de største festivalene i Europa er Melt, med sine 25.000 besøkende, relativt liten. I tillegg til up-and-coming artister har de også en del etablerte navn på plakaten.

Noen av høydepunktene på årets festival er Jagwar Ma, Clean Bandit, Röyksopp & Robin og Portishead.

Primavera Sound, Barcelona, Spania, 29. – 31. mai

En av sommerens første virkelig store festivaler blir holdt på en strand rett utenfor Barcelona den siste helgen i mai. Selv om Primavera Sound har et hovedfokus på indierock finner man også innslag av andre genre som hip-hop, elektronrika og jazz. I fjor tok rundt 170.000 mennesker turen til festivalen.

Wu-Tang Clan på senen på Primavera Sound i 2013. Foto: Eric Pamies, Primavera Sound

Wu-Tang Clan på senen under Primavera Sound i 2013. Foto: Eric Pamies, Primavera Sound

Årets line-up består blant annet av Arcade Fire, Haim, Kendrick Lamar og The Pixies. Noen norske innslag er det også. Mattis With, Kvelertak og Beexwax skal spille på festivalen.

Isle of Wight Festival, Isle of White, England, 12. – 15. juni

Festivalen på øya som ligger like utenfor sørkysten av England ble arrangert for første gang i 1968, året etter spilte Bob Dylan her for rundt 200.000 mennesker. I 1970 sto Jimi Hendrix, The Doors or The Who på senen, da hadde festivalen over 600.000 besøkende. Etter ble det en pause på 32 år, før Isle of Wight Festival gjenoppsto i 2002. De seneste årene har festivalen hatt mellom 50.000 og 60.000 besøkende.

Headlinere i år er Calvin Harris, Kings of Leon, Red Hot Chili Peppers og Biffy Clyro.

Sziget Festival, Budapest, Ungarn, 11. – 18. august

Ungarns største festival blir holdt i landets hovedstad. I løpet av syv dager har Sziget rundt 350.000 besøkende. En av grunnene til populariteten kan være at festivalen byr på langt mer enn bare musikk. Her er det også pariserhjul, trylleshow, kino fotballbaner og mye mer. Trenger man en pause fra alt sammen kan man ta noen timer fri i Budapest.

I år spiller bant annet Queens of the Stone Age, OutKast, Deadmou5 og The Prodigy på Sziget.

Rock am Ring og Rock im Park, Nürburg og Nuremberg, Tyskland, 5. – 7. juni

Er det rock som er din favoritt er dette festivalene for deg. Rock am Ring og Rock im Park er to identiske festivaler som blir holdt samtidig. Rock am Ring arrangeres på Formel 1-banen Nürburgring, mens Rock im Park finner sted på Zeppelinfeld i Nuremberg. Til sammen har de to festivalene 150.000 besøkende.

Headlinere på de to festivalene  er i år blant annet Linkin Park, Slayer, Metallica og Queens of the Stone Age.

Glastonbury Festival, Glastonbury, England, 28. – 29. juni

Med sine 175.000 besøkende er ikke dette bare Englands største festival, det er også en av verdens største. Glastonbury ble første gang arrangert i 1970, da med mye inspirasjon fra hippiebevegelsen som var på den tiden. Siden den gang har festivalen blitt holdt periodisk. Årets utgave er nummer 32 i rekken.

Line-upen i år består blant annet av Dolly Parton, Fatboy Slim, Metallica, James Blake og Kaiser Chiefs.

Sol går ned over Open'er Festival. Foto: P. Tarasewicz / Alter Art

Sola går ned over Open’er Festival. Foto: P. Tarasewicz / Alter Art

Open’er Festival, Gdynia, Polen, 2. – 5. juli

Siden oppstarten i 2002 har Open’er Festival i Polen tiltrukket seg noen av verdens største artister. Etter fjorårets festival utalte Nathan Followill fra Kings of Leon at det var det beste publikummet og det beste showet han hadde vært med på på mange år. Open’er har også fått en rekke utmerkelser og priser opp gjennom årene.

I år kan de 85.000 menneskene som besøker festivalen glede seg til å se The Black Keys, Pusha T, Jack White og mange andre store band og artister.

 

 

Mainsquare, Arras, Frankrike, 3. – 6. juli

For tiende året på rad arrangeres Mainsquare i den nord-franske byen Arras, som ligger drøye ti kilometer fra grensa til Belgia. Festivalen har kun to sener, noe som gjør at den får en mer intim atmosfære enn noen av sine større konkurrenter. Gjennom de tre og en halv dagene den varer vil rundt 40 band og artister stå på senen.

Mainsquare har en god blanding av ulike genre, så her er det noe for enhver smak. Årets headlinerne er Franz Ferdinand, MGMT og David Guetta.

Roskilde Festivalen, Roskilde, Danmark, 29. juni – 6. juli

Dette er en festival man ikke kan komme foruten. Siden oppstarten i 1971 har Roskilde år etter år latt publikum få oppleve noen av vedens største og mest legendariske artister. Bob Marley spilte her i 78, Ramones i 85, Nirvana i 92 og Oasis i 95. I senere år har blant annet Arctic Monkeys, Rihanna og Prince gjestet den danske festivalen.

I år kan de drøyt 100.000 besøkende blant annet oppleve The Rolling Stones, Lykke Li og Trentmøller. Blant de norske artistene som spiller på Roskilde i år finner vi Skambankt, Cashmere Cat og Bloksberg.

Bruce Springsteen konsert på Roskilde i 2012. Foto: Lars Just / POLFOTO

Bruce Springsteen konsert på Roskilde i 2012. Foto: Lars Just / POLFOTO

Er det noen festivaler du mener vi har glemt? Eller har du kanskje en god festivalhistorie? Da er det bare å dele det med oss!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *