Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Vysoké Tatry – Guidet tur i slovakiske alper

Vysoké Tatry – Guidet tur i slovakiske alper

Topptur-feberen herjer i Norge og ut.no melder om etablering av Jotunheimen Haute Route, Norges svar på alpenes turklassiker. Slovakia har sin egen Haute Route i Vysoké Tatry.

Vysoké Tatry er en fjellkjede nord i Slovakia, og sør i Polen. Personlig hadde jeg bare hørt om vintersportsstedet Zakopane i Polen gjennom hopprenn på NRK før jeg selv flyttet til Slovakia for å studere medisin.

De høyeste fjellene ligger forøvrig i Slovakia, som har 10 topper på over 2600 meter over havet. Vysoké Tatry sin alpine karakter tiltrekker seg klatrere og frikjørere, men er et strengt regulert nasjonalparkområde som i utgangspunktet bare er tilgjengelig med fjellguide.

Guidet fjelltur
Å dra på tur i ukjent terreng er spennende, men krevende. Mange har en drøm om å bestige et fjell en gang i løpet av livet, men har kanskje begrenset med erfaring og utstyr som skal til for å gjennomføre dette.

Guidet tur i fjellet er kostbart, men min erfaring er at det er verdt pengene. Velger du en godkjent UIAGM guide, kan du vente deg følgende:

– Guiden skal først og fremst sørge for at risikoen for at det skjer en ulykke reduseres og skal hjelpe deg med å velge en tur du er i stand til å gjennomføre.

– Guiden har basiskunnskaper om geologi, fauna og flora, og har kjennskap til fjellene og deres historie.

– Ofte drar fjellguiden på tur med klientene sine over flere år over store deler av verden, noe som gir grunnlag for et livslangt vennskap.

Alternativer til påskeferien
Vysoké Tatry i Slovakia er et glimrende alternativ for deg som vil ha en aktiv og utfordrende ferie. Lurer du på hva du skal gjøre i påskeferien? Her er noen tips:

– Haute Route i Vysoké Tatry, en 3 dagers tur på randonee ski, mellom fjellhytter i nasjonalparken.

– Bestige Slovakias høyeste fjell, Gerlachovsky stit, 2655 meter over havet.

– Skredkurs.

Leie av fjellguide i Slovakia er rimelig sammenlignet med lignende turer som arrangeres i Norge. Denne siden er på slovakisk, men her finner du kontakt informasjon til Ivan Zila, UIAGM fjellguide. Send han en mail eller ta kontakt per telefon for mer informasjon.

Jeg er snart ferdig utdannet i Slovakia og flytter hjem igjen til Norge neste år. Jotunheimen er fint, for all del, men Vysoké Tatry kommer definitivt til å være mitt reisemål for vinter – og påskeferier i årene fremover. På topptur med Ivan, læreren min i fysiologi og etterhvert også turkamerat. Her er en smakebit av hva du kan vente deg.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *