Påsketradisjoner i Europa

0 kommentarer
 
 

Fra mord og mysterier til vogner fulle av fyrverkeri – påskefeiringene i Europa er mange og ulike, og ofte preget av lokale tradisjoner.

Hellas
Påske er den viktigste høytiden i Den gresk-ortodokse kirken. Det er også en viktig del av grekernes nasjonal identitet. Hele feiringen er preget av gudstjenester og religiøse ritualer, hvor langfredag er det store høydepunktet. Denne dagen blir det holdt messer om morgenen, ettermiddagen og kvelden. I små byer og landsbyer er det også parader og korstog som ender opp i den lokale kirken.

I tillegg til det religiøse er påsken også preget av store folkefester med tradisjonell mat, blant annet røde egg (!), musikk og fyrverkeri. For mange grekere er dette årets absolutte høydepunkt.

Siden Den gresk-ortodokse kriken bruker den Julianske kalenderen for å bestemme tidspunktet for påskefeiringen vil den ikke alltid sammenfalle med påsken vi har i Norge. Noen år er det faktisk så mye som tre uker forskjell.

Tyskland
Påsken blir feiret litt forskjellig i ulike deler av Tyskland. De sydlige delene av landet er for det meste katolske, mens det i nord er protestantisk. Noen felles tradisjoner finner man likevel i hele Tyskland.

Påskebrann på stranda på  øya Rügen i Østersjøen.

Påskebrann på stranda på øya Rügen i Østersjøen. Foto: Wikipedia Commons

Påskeeggene er en viktig del av den tyske påsketradisjonen. I tillegg til at barn for egg fulle av godteri av foreldrene sine, er det også vanlig at venner gir hverandre egg med håndmalte mønstre. Og på skjærtorsdag spiser man egg som er malt helt grønne.

Tyskere har også en tradisjon som heter «påskebrannen». For å markere at vinteren er over samler de inn alle juletrærne i nabolaget og lager et stort bål som brennes i løpet av påsken.

Polen
Polen er et katolsk land, og påsken er en viktig høytid. Det blir holdt gudstjenester gjennom hele uken, og spesielt er langfredag betydningsfull.

En polsk tradisjon er å ta med seg kurver med mat i kirken. I kurvene kan det være brød, salt, pepperrot, sjokolade og andre ting man syns er godt. Kurvene blir pyntet med tyttebærkvister og dekket med fine servietter. Når presten har velsignet maten, og det med vievann, kan påskefeiringen begynne.

Andre påskedag starter også med en litt spesiell skikk. Da står guttene opp tidlig for å overaske jentene ved å sprute litt kaldt vann på dem mens de roper «smigus-dyngus». Dagen er kjent som våt mandag.

Boken som startet tradisjonen.

Boken som startet tradisjonen.

Norge
I Norge har vi også noen tradisjoner som man ikke finner andre steder. Påskeferien, som i Norge er lengre enn i noe annet land i verden, blir gjerne tilbragt på fjellet med appelsiner, skiturer og Kvikk-Lunsj. 

En særnorsk tradisjon er påskekrim. Ingen andre steder har de den samme fascinasjonen for å lese om drap og forbrytelser i påsken. Denne tradisjonen startet trolig i 1923, med kriminalromanen Bergenstoget plyndret i natt, skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under pseudonymet Jonathan Jerv. Boken ble lansert en uke før langfredag. Det ble en suksess, og krim har siden vært en viktig del av den norske påsken.

Firenze, Italia
I den toskanske byen Firenze i Italia har de en helt spesiell tradisjon kjent som Scoppio del Carro. På første påskedag blir en gigantisk vogn som er fylt med fyrverkeri trukket gjennom byens sentrum av hvite okser. Vognen blir fulgt av en parade med feststemte mennesker, utkledd i middelalderklær. Vognen føres frem til Piazza Duomo, domkirkeplassen, hvor den blir tent på. Her ender det i en eksplosjon av farger og ild!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *