Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Nederlendere feiret sin nye nasjonaldag

Nederlendere feiret sin nye nasjonaldag

For første gang feiret nederlendere  sin nye konge. Det gjorde de ved å ta til gatene kledd i oransje!

Lørdag 26. april var det Koningsdag – da feiret nederlenderne Willem-Alexander, deres nye konge. Dagen, som kan minne litt om en norsk 17. maifeiring, er årets største festdag. Men der vi nordmenn gjerne tar på oss finstasen, kler de glade nederlenderne seg i oransje fra topp til tå.

Willem-Alexander vinker til folket sammen med sin kone Maxima og deres tre døtre. Foto: Wikipedia Commons
Willem-Alexander vinker til folket sammen med sin kone Maxima og deres tre døtre. Foto: Wikipedia Commons

Ny konge – ny dag
Nytt av året var at det er en konge som ble feiret. Fra 1890 og frem til i fjor var det Dronningens dag, men da Dronning Beatrix abdiserte for et år siden tok hennes sønn Willem-Alexander over tronen. Han ble med det den første nederlandske kongen på over 120 år.

Feiringen av landets overhode har også blitt flyttet fra 30. til 27. april. Siden 1949 ble Dronningens dag feiret 30. april, som var fødselsdagen til Dronning Juliana, Beatrix’ mor. Da Beatrix ble dronning i 1980 videreførte hun tradisjonen med å feire den siste dagen i april. Og det på tross av at hun selv fyller år 31. januar.

Men med ny konge har nederlenderne også fått ny nasjonaldag, som er den 27. april – Willem-Alexanders fødselsdag. Unntaket er de årene 27. faller på en søndag, noe som er tilfellet i år. Da blir kongen feiret dagen før i stedet, altså lørdag 26. april.

 

Nederland badet i oransje
Spesielt i Amsterdam ble dagen feiret i stor stil. Byens sentrum ble forvandlet til åsted for en diger folkefest. Gatene ble fylt opp av flere hundretusen mennesker og i kanalene lå båtene tett i tett. Verdenskjente DJ’er som Armin van Buuren sto for musikken utover de sene nattetimer.

Folkefest under Dronningens dag i 2011. Foto: Wikipedia Commons
Folkefest under Dronningens dag i 2011. Foto: Wikipedia Commons

I mange parker ble det holdt egne arrangementer for barn.  I Vondelpark, som er den største parken i Amsterdam, var det et barneloppemarked. Her kunne de minste selge leker og klær de har vokst fra. Flere steder ble det arrangert leker, konkurranser og andre aktiviteter for barna.

Også i resten av Nederland ble kongen feiret stort. Hver eneste by og landsby har sin måte å markere dagen på. I Haag, hvor kongefamilien har sin residens, startet festlighetene allerede kvelden før og varte gjennom hele natten. Mens i Utrecht, som ligger en knapp halvtime syd for Amsterdam, hadde de et stort loppemarked. Felles for hele landet er at dagen var preget av fester i gatene, musikk og ikke mist oransjekledde mennesker.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *