Jobb

Volontørtjenesten – en annerledes jobberfaring

Volontørtjenesten – en annerledes jobberfaring

Frister det med en annerledes arbeidserfaring? Gjennom volontørtjenesten kan unge i alderen 17 til 30 år jobbe som frivillig i to til 12 måneder. Dette er en god mulighet for deg som ønsker et spennende og meningsfylt utenlandsopphold.

Hva er volontørtjenesten?
Volontørtjenesten er et tilbud for deg som er mellom 17 og 30 år og som ønsker å gjøre en innsats for at andre kan få det bedre. Gjennom tjenesten får du muligheten til å jobbe for en organisasjon i et annet europeisk land. Samtidig som du jobber vil du også få opplæring og veiledning. Arbeider er ikke lønnet, men du får litt lommepenger. Reise, bolig, mat og forsikring dekkes også. I tillegg får du tilbud om språkkurs og kan delta på seminarer med andre frivillige.

Det stilles ingen krav til karakterer eller formell utdannelse, alt som kreves er lyst og vilje til å gjøre en god jobb for organisasjonen du kommer til.

Hva kan du jobbe med?
Det er mange ulike prosjekter du kan velge mellom. Det kan være alt fra sosial integrering, kultur, idrett, helse og mye mer. For eksempel kan du jobbe med barnehjemsbarn, workshops innen media eller dyrevern.

Volontørtjeneste Foto: Wikipedia Commons
Volontører som jobber på et prosjekt ved Nevytsky slott, vest i Ukraina. Foto: Wikipedia

Hvordan går du frem for å bli volontør?
Det første du må gjøre er å finne en senderorganisasjon i Norge. Senderorganisasjonene hjelper deg med å finne en vertsorganisasjon i landet du skal jobbe som frivillig. De holder også kontakt med deg under oppholdet.

Den letteste er å bruke en senderorganisasjon som allerede er godkjent og har erfaring med å sende ut volontører.  På siden The European database on EVS accredited organisations finner du alle godkjente senderorganisasjoner i Norge. På denne siden velger du «Norway» i søkefeltet «Country» og «Sending organisation» i søkefeltet «Type of accreditation». Resten av søkefeltene trenger du ikke å fylle inn. En liste med alle godkjente senderorganisasjoner i Norge dukker så opp lengre ned på siden.

Ta kontakt med den organisasjonen som passer dine ønsker best og hør om de vil være sender for deg. Det er lurt å velge en organisasjon som holder til i nærheten av der du bor.

Neste steg er å finne en vertsorganisasjon. I Europa er det over 3500 organisasjoner som er godkjent til å ta imot frivillige. Det er viktig å bruke tid på å finne de organisasjonene du ønsker å jobbe for, både med tanke på hva du ønsker å gjøre for dem, og med det du kan lære av et slikt opphold.

The European database on EVS accredited organisations er det en oversikt over alle godkjente senderorganisasjoner. På siden kan man søke etter det land og tema. Når du har funnet de organisasjonene du kunne tenke deg å jobbe for skal du sende CV og motivasjonsbrev. Dette hjelper senderorganisasjonen din deg med. På denne siden finner du tips om hvordan du bør gå frem.

Hvis du vurderer å søke burde du starte forberedelsene med en gang – prosessen kan ta lang tid.

Når du har funnet en organisasjon som vil ta imot deg, må sender- eller vertsorganisasjon søke om finansiering til det nasjonale kontoret i sitt land. De to organisasjonene avgjør seg imellom hvem som skal søke om støtte.

Volontørtjenesten er en del av Erasmus+, som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og sport. Det er til dette programmet organisasjonene må søke om finansiering.

Før du reiser
Det er lurt å sette seg inn i landets språk og kultur før du drar av gårde. Det kan også være greit å snakke med noen som har erfaring som frivillig. På Facebook-siden til NEVO (norsk eks volontør organisasjon) kan du komme i kontakt med tidligere volontører. Her kan du lese reisebrev fra folk som har gjennomført volontørtjeneste.

Nyttige lenker
Du kan lese mer om volontørtjenesten på nettsidene til Aktiv Ungdom og Youthpass. På disse sidene kan du søke etter organisasjoner: The European database on EVS accredited organisationsOtlasYouth for Europe og Youth Networks.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.