Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Europas beste matmarkeder

Europas beste matmarkeder

For å få et godt innblikk i mattradisjoner holder det ikke å besøke de vanlige turistfellene – da må man til markedene hvor lokalbefolkningen handler sin mat. Det er her man finner de lokale spesialitetene og de ferskeste råvarene.

Her er en noen av de beste matmarkedene i Europa:

La Boqueria, Barcelona, Spania
La Borqueria er et stort marked som ligger i bydelen Ciutat Vella i Barcelona. Markedets historie strekker seg helt tilbake til 1200-tallet. I dag er det et populært sted for både tilreisende og lokalbefolkningen.

Med over 200 utsalgssteder finnes noe for enhver smak i la Borqueira. Her er det godt utvalg av fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker. Og selvfølgelig mange katalanske fristelser som paella og serranoskinke.

Kake utsalg i Borough Market. Foto: Wikipedia Commons
Det er tett mellom fristelsene i Borough Market. Foto: Wikipedia Commons

Borough Market, London, England

Borough Market er Londons største og mest kjente matmarked. I tillegg til ferske råvarer fra hele England finner man også gourmetprodukter fra resten av verden.

De vennlige forhandlerne i Borough Market bidrar mer enn gjerne med sin ekspertise. Her kan man ta seg god tid til å oppdage nye smaker mens man nyter den gode atmosfæren.

Nagycsarnok, Budapest, Ungarn
I en vakker bygning fra slutten av 1800-tallet ligger Budapests største matmarked. Det var byens første ordfører som kom med ideen om å bygge markedet, og det ble en stor investering for ham. I 1996 gjennomgikk Nagycsarnok en omfattende oppusning.

I Nagycsarnok er det både utsalgsboder og restauranter som serverer ungarske spesialiteter. Markedet ligger i bydelen Fővám Tér, ved enden av Frihetsbroen.

Mercato Centrale, Firenze, Italia
Firenze, som er den største byen i Toscana, har en stolt mattradisjon, og som alle italienske byer med respekt for seg selv har den også et fantastisk matmarked.

Mercato Centrale er et innendørs marked, hvor det naturligvis er toskansk mat som er i fokus. Her finner man alt fra villsvin og kaniner til deilige oster og pasta. I Mercato Centrale ligger også den lokale favoritten Nerbone, hvor man raskt kan få seg en lett matbit.

Fruktbodene i Cours Saleya. Foto: Wikipedia Commons
Fersk frukt på en varm sommerdag i Cours Saleya. Foto: Wikipedia Commons

Cours Saleya, Nice, Frankrike
Nice er kanskje mest kjent for sine lange strender, men byen har mer å by på enn det. Et av stedene i byen som er verdt et besøk er markedet Cours Saleya, som ligger på en åpen plass i Nice’ gamleby. I tillegg til boder med ferske råvarer fra hele Provence er det også et stort blomstermarked.

På sene sommerkvelder forvandles atmosfæren på plassen. Da fylles kafeene og utendørs restaurantene opp av både lokalbefolkning og tilreisende. Et godt tips til en lett middag er spesialiteten salade Niçoise.

Naschmarkt, Wien, Østerrike
Naschmarkt er det mest populære markedet i den østerrikske hovedstaden. Markedet ligger ved eleven Wien, og er halvannen kilometer lang.

Naschmarkt har eksistert helt siden 1500-tallet, da det hovedsakelig var melk som ble solgt her. Fra slutten av 1700-tallet startet bønder å komme hit for å selge sine grønnsaker. I dag ligger matbodene og restaurantene tett i tett gjennom hele markedet. Her finner du alt du trenger for å lage en tradisjonell østerriksk wienerschnitzel.

Salutorget, Helsingfors, Finland
Salutorget, eller Kauppatori som det heter på finsk, ligger sentralt i Helsingfors. Fra våren til høsten fylles torget av matboder. Selv om det hovedsakelig er fisk som blir solgt her kan man også få kjøpt kjøtt av blant annet elg, bjørn og reinsdyr.

Årets store høydepunkt på Salutorget er i starten av oktober, da starter nemlig sildemarkedet, et arrangement med røtter helt tilbake til 1700-tallet. Da kommer fiskere fra Østersjøen for å selge fisken som er viktig del av den finske mattradisjonen.

Her kan du lese mer om fisk og landbruk i Europa.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *