Hva skjer i Europa?Kultur og reise

22@ Barcelona

22@ Barcelona

I den sørøstlige delen av Barcelonas sentrum revitaliseres et aldrende industriområde til en moderne og innovativ bydel. Prosjektet har fått navnet 22@.

I forrige århundre var bydelen Poblenou et episenter for katalansk industri, og gikk under tilnavnet «Katalanske Manchester». Som mange andre store industriområder må området nå reorganiseres på grunn av industriell nedskalering de siste årtiene.

Planen for 22@ ble vedtatt av bystyret i år 2000. Denne planen går ut på å transformere 200 hektar utdatert og delvis forlatt bebyggelse til en bydel med fokus på teknologi, kultur og mangfold.

Målet er at det skal kan bli en bydel hvor små, innovative bedrifter kan lære av hverandre og dra nytte av felles kunnskap. Innovasjonen vil bli fremmet i alle skalaer, fra utvikling av energieffektive boligkvartaler med høy tetthet til opprettelse av bysykler og små grøntområder.

Selv om dette er en total transformasjon av en bydel betyr ikke det at alle spor fra fortiden skal slettes. Tvert imot blir det viktig å beholde atmosfæren til det gamle industrielle området og bruke det som en kvalitet, skape en tilhørighet for innbyggerne og kombinere dette med ny arkitektur og nye offentlige rom hvor folk har lyst til å bo og oppholde seg.

Sånn ser Podlenou ut i dag. Falleferdige og nye bygninger står om hverandre.
Sånn ser Podlenou ut i dag. Falleferdige og nye bygninger står om hverandre. Foto: Wikipedia Commons

Idag er mange av de små lagerhallene og industribyggene okkupert av unge som bruker lokalene til steder hvor de kan utøve dans, musikk og produsere ulike småting. Disse menneskene må gjøres mere synlige og tilbys bedre lokaler. For selv om det allerede finnes en grobunn for den produktiviteten 22@ ønsker å inneha i de gamle kvarterene, hender dette mye i det skjulte, bak lukkede fasader, og det er vanskelig å vite hva som egentlig foregår hvor.

Menneskene som har inntatt disse små delene av området betaler ofte en liten sum i leie, i alle fall om bygningen er privateid. Flere av leietakerne uttrykker bekymring over at prisene stiger i takt med moderniseringen av området. I 22@ planen er det lagt vekt på at en stor del av nye kvadratmeter skal være dedikert til nettopp produksjon for små bedrifter og vil gi støtte og drahjelp til nye minibedrifter som ønsker å etablere seg i området. Bydelen skal også gjøres til et attraktivt sted for nye tilflyttere, så vel som mer etablerte bedrifter. Ved å samle alle mulige typer mennesker, bygningsfunskjoner og aktiviteter på ett sted, kan det – sammen med blandet historisk og moderne arkitektur – skape et dynamisk og tilgjengelig område for Barcelonas befolkning.

En transformasjon av større byområder som dette vil være aktuelt i flere europeiske byer fremover. Både fordi storbyene vil kreve en økt tetthet for å takle befolkningsveksten, og fordi industri blir flyttet til land hvor det er billigere å drive. Vi blir nødt til å tenke nytt når det gjelder arkitektur og byplanlegging. Dette har også med bæredyktighet å gjøre. Mer kompakte byer er mer energieffektive, man unngår enorme bilbyer hvor avstandene gjør det vanskelig å komme seg effektivt rundt og man unngår å bygge ut all natur omkring byen. I Barcelona har de også strenge bygningsregler når det gjelder bevaring av en grønn ring med rekreasjonsområder og natur rundt byen.

Store områder av 22@ Barcelona er allerede transformert til en livlig miks av generasjoner, kulturelle bygninger, private kontorer og rimelige boliger som leder bydelen mot en ny tid.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *