Verdens mest berømte kake?

0 kommentarer
 
 

I Wien i 1832 bakte en 16-årig konditorilærling en sjokoladekake til en østerriksk fyrste. Oppdraget var å lage en spesiell dessert til fyrst Klemens Wenzel von Mettermich. Lærlingen var Franz Sacher og kaken – som åpenbart falt godt i smak hos fyrsten – fikk navnet Sachertorte.

I de 142 årene som har gått siden den gang, har kaken utviklet seg til å bli Wiens mest berømte kulinariske spesialitet. Berømtheten har vært offer for mange juridiske stridigheter da varermerket «Sachertorte», som først ble registrert av Hotel Sacher, har blitt utfordret andre produsenter av kaken. I dag produseres den største andelen av Sachertorte av bakeriet Demel under navnet Demel Sachertorte.

Et besøk i Wien uten å spise Sacherkake er som å reise til Brussel uten å spise belgisk sjokolade. Ethvert konditori med respekt for seg selv i Wien serverer Sachertorte og enhver turist i Wien reiser ikke derfra uten å ha spist denne kaken. De mest kjente konditoriene for å innta en Sacherkakebit – eller tusen andre typer kaker – er Café Sacher som ligger i Hotel Sacher (bygget av Franz Sachers sønn i i 1876), Café Central, Café Demel og Café Landtmann.

Kaken er i grunnen en ganske vanlig sjokoladekake, men skiller seg litt ut med at det er et tynt lag med aprikosmarmelade mellom de to lagene med sjokoladekakebunn toppet med sjokoladeglasur. Har man ikke tenkt seg en tur til Wien, kan man enkelt lage kaken selv. Demel Sachertorte skiller seg ut fra den originale måten å lage kaken på ved at de har laget med aprikosmarmelade rett under glasuren og ikke midt i, mellom lagene.

Mest berømte kake? I alle fall den mest berømte sjokoladekaken i verden. Om du ikke har tenkt deg til Wien med det første, har du to ulike oppskrifter av Sachertorte her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *