Hva skjer i Europa?

Tid for Thessaloniki

Tid for Thessaloniki

I over 2300 år har Thessaloniki vært en av de viktigste byene i Sørøst-Europa.  Det er en by med en lang historie, som i kraft av å være europeisk ungdomshovedstad i 2014 nå ser fremover.

Hvert år blir en europeisk by utnevnt til å være ungdomshovedstad. Konseptet ble skapt av Det europeiske ungdomsforum for å sette fokus på nye og innovative ideer rundt ungdommens rolle og muligheter innen kultur, politikk, økonomi, og i samfunnet generelt.

I år er det den greske byen Thessaloniki som har æren av å være hovedstad for europeisk ungdom. Byen, som er den neste største i Hellas, er hjem til over 200 000 unge mennesker. Dette utgjør omtrent halvparten av befolkningen.

Hovedtema for året er «Tid». Med dette skal de presentere historien til byen og dens rolle i Sørøst-Europa, så vel som å fokusere på utvikling og tiden fremover.

Den store havnen er en av grunnene til at Thessaloniki er en av de viktigste handelsbyene i Sørøst-Europa. Foto: George Groutas, Flickr.
Den store havnen er en av grunnene til at Thessaloniki er vært en handelsby i over 2300 år. Foto: George Groutas, Flickr.

Thessaloniki gjennom 2300 år
Thessaloniki har en rik historie, som strekker seg langt bakover i tid. Byen ble grunnlagt av Kassandros, kongen av Makedonia, i 315 f.Kr. Han kalte den opp etter sin kone, som var søsteren til Aleksander den store.

Byen var en metropol i romertiden og den nest største og rikeste byen i Det østromerske riket. Da Konstantinopel falt på starten av 1400-tallet ble Thessaloniki erobret av Murad II, sultan av Det ottomanske riket. Etter noen turbulente århundrer ble byen til slutt innlemmet i Hellas etter Balkankrigene i 1912.

Byen er fremdels en av de viktigste handelsbyene i Sørøst-Europa. Den har blant de største havene i Egeerhavet, noe som legger til rette for transport av varer til Balkan. Posisjonen som handelssentrum har styrket seg etter kommunismens fall i Øst-Europa og Romania og Bulgarias inntreden i EU.

Med sine fire universiteter og over 170 000 studenter har Thessaloniki regionenes største studentpopulasjon, noe som setter sitt preg på bybildet. Byen har et aktivt studentmiljø, med mange ungdomsorganisasjoner og et rikt kulturliv, fylt av konserter og utstillinger.

Det største universitetet er Aristotle University of Thessaloniki, som har 120 000 studenter. Deretter følger Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki med sine 22 000 studenter, International Hellenic University med 16 000 studenter og University of Macedonia som har 15 500 studenter.

Året som ungdomshovedstad
I løpet av året blir det holdt over 150 arrangementer. I programmet finner man alt fra debatter rundt store internasjonale spørsmål til kulturfestivaler og tiltak for lokal ungdom.

To av de største høydepunktene er seminaret «Reclaim the Future» i mai, med fokus på fremtiden til europeisk ungdom etter finanskrisen, og det internasjonale møte for Erasmus-studenter, som finner sted i november.

I tillegg skal Thessaloniki være arrangørby for verdensmesterskapet i roing, som går av stabelen i oktober. Da er det ventet at det kommer mer enn 10 000 tilreisende til byen.

Har du tid til overs kan du jo ta deg en tur, du også!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *