Hva skjer i Europa?Jobb

Sommerjobb i utlandet?

Sommerjobb i utlandet?

Vil du være guide i Hellas?  Eller hva med å jobbe i bank i Luxembourg? Eller kanskje servitør i Frankrike? Du trenger ikke å begrense sommerjobbsøkingen til Norge, det er mye spennende man kan gjøre i andre land også.

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og har du ikke startet allerede er det kanskje på tide å begynne å se etter en sommerjobb. Det finnes mange muligheter.

Å jobbe en sommer i et annet land kan gi deg mange fordeler – både personlig og for din fremtidige karriere. Du kan forbedre språkferdighetene dine og bli kjent med mennesker du ellers ikke ville møtt. Har du jobbet en sommer i utlandet viser du også at du er initiativrik og klarer å ta deg frem i et fremmed land. Det er noe en fremtidig arbeidsgiver vil sette pris på.

Hvordan finne drømmejobben?
Det kan nok kreve litt mer forberedelser å finne en jobb i et annet land, så det er lurt å starte i god tid. For å hjelpe deg å komme i gang har vi laget en liste over noen nettsider hvor du kan søke etter jobber.

Når det gjelder valg av land vil språkkunnskaper ofte være avgjørende, da det kan bli stilt som krav at du snakker språket i landet du skal jobbe. Dette er selvfølgelig ikke absolutt, og i løpet av tiden du jobber kan du også forbedre språkkunnskapene dine. Er du usikker kan du ta et språkkurs før du drar av gårde.

EURES
EURES er et samarbeid mellom EU-kommisjonen og alle de offentlige arbeidsformidlingene i EU/EØS-landene og Sveits, som sikrer fri bevegelse av arbeidskraft. I Norge er det NAV som er med i EURES-nettverket. De kan hjelpe deg med alt fra informasjon om boforhold og kultur til råd om hvordan du skal skrive søknad og CV.

Her finner du informasjonsmateriell fra NAV EURES.

Når du har fått jobben
Når du har signert kontrakten er det bare å begynne å jobbe. Du har rett til å jobbe i alle andre EU/EØS-land, og siden de fleste sommerjobber ikke varer mer enn tre måneder trenger du ingen form for oppholdstillatelse. Du har også rett til samme arbeidsvilkår som de som landets egne borgere. Det du derimot burde gjøre før du reiser er å kontakte skattemyndighetene både i Norge og i landet der du skal jobbe.

Det er også lurt å sette seg inn i landets kultur før du reiser, spesielt hvis du aldri har vært der før. Den beste måten å gjøre det på er å snakke med noen du vet har kjennskap til landet, enten at de kommer derfra eller noen som har vært der mye. På hjemmesiden til de norske ambassadene i utlandet fins det også mye nyttig informasjon.

Lykke til med jobbsøkingen og god tur!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *