Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Paralympics – åtte dagers idrettsglede

Paralympics – åtte dagers idrettsglede

For en snau uke siden ble den paralympiske flammen tent, og i dag starter endelig den ellevte utgaven av vinterlekene.

– Det blir en stor opplevelse! Jeg ser frem til å møte de andre utøverne, sier den norske alpinisten Mads Andreassen, som er med i Paralympics for første gang.

Til tross for noe smøretrøbbel var vinter-OL i Sotsji en stor suksess, sett med norske øyne. Nå er det Paralympics som står for tur. Også disse lekene blir arrangert i den russiske byen ved svartehavskysten.

Paralympics er de offisielle olympiske lekene for idrettsutøvere med fysisk funksjonshemning. Den internasjonale olympiske komite (IOC) og Den internasjonale paralympiske komite (IPC) har inngått en avtale som sikrer at de paralympiske lekene alltid holdes like etter OL på samme sted.

Åpningsseremonien er i dag, fredag 7. mars. Lekene varer i åtte dager, frem til søndag 16 mars. Totalt deltar 692 utøvere, fra til sammen 44 land. Det skal konkurreres om 72 gullmedaljer.

Den norske troppen som reiser til Russland består av 31 utøvere, fordelt på fem forskjellig idrettsgrener – alpint, langrenn, kjelkehockey, skiskyting og rullestolcurling. En av dem som i år har dratt østover, er 31 år gamle Mads Andreassen fra Bodø. Til tross for at han bare har drevet aktivt med alpint i to år, har resultatene denne sesongen vært så gode at det har blitt både World Cup-debut og billett til Sotsji-Paralympics.

– I løpet av årets sesong har jeg kjørt renn over hele Europa. Jeg jobber 100 prosent, så idretten er noe jeg driver med ved siden av det. All fritiden min går med til alpint, forteller Mads. Under Paralympics deltar han i slalåm og storslalåm. Håpet er å få med seg en topp-10 plassering.

Her kan du se hele øvelsesprogrammet.

Mads har dysmeli, og er født uten høyre arm. Han kjører derfor alpint med bare én stav. Det er tre forskjellige klasser innen alpint – stående, sittende og for svaksynte. Mads deltar i stående-klassen, mens lagkamerat Thomas Jacobsen, som er den andre norske alpinisten i Sotsji, er med i sittende-klassen.

– For meg er balansen den største utfordringen. Jeg kompenserer med å bruke kropp og skuldre mye, og på den måten stå som om jeg har to armer. Det er derfor viktig at jeg har en god kjernemuskulatur, sier Mads om utfordringene ved å stå slalåm med én stav.

Vi gleder oss til å følge lekene i Sotsji de neste åtte dagene, og ønsker Mads og alle de andre 691 deltagerne lykke til!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *