Hva skjer i Europa?Jobb

Mulighetenes by

Mulighetenes by

Lav husleie og mange spennende og forskjellige kulturer har gjort at stadig flere unge velger å flytte til Berlin. – Byen framstår som veldig ung med mange muligheter for å velge den livsstilen som passer enhver, sier Bjørn Båsen. Han er en norsk kunstner som stadig er på farten, nå i Berlin.

For under 25 år siden var Berlin symbolet på et delt Europa. Nå har byen blitt et samlingspunkt for unge mennesker som ønsker å satse på noe nytt. Dette skaper et kreativt miljø, godt tilrettelagt for innovasjon og nytekning. Blant annet har SoundClound og Wooga sine utspring fra byen. Men best av alt, Berlin er veldig billig å bo og leve i.

– Byen er godt tilpasset den unge befolkningen. Som kunstner er byen enkel og behagelig med mange gallerier og konserter. Den er fullstappet med små, gjemte overraskelser, forteller Bjørn Båsen.

Bjørn er 32 år og kommer opprinnelig fra den lille fjellbygda Eggedal i Buskerud. Før han flyttet til den tyske hovedstaden bodde han i Bournemouth i England og i Oslo. Til tross for sin unge alder har han et talent og uttrykk som har gjort han veldig ettertraktet. Blant annet har han deltatt på utstillinger i New York, København, Basel og London. Men nå er det Berlin som gjelder.

Maleriet Ascent fra utstillingen My Mouldy Avenue, november 2013. Utstillingen var første del av et stort tegneserieprosjekt som Bjørn Båsen holder på med.

Åpenhet og mangfold
Også den svenske 26 åringen Ebba Paulsson har bosatt seg i Berlin. Her jobber hun i markedsavdelingen til nettbutikken Zalando. Gjennom en venn fikk hun et internship sommeren 2012, hun gjorde en god jobb og fikk tilbud om fast stilling. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

Ebba trekker frem åpenheten man møter i Berlin som en av hovedgrunnene til at så mange unge flytter dit. – Berlin er en by med mange ulike folk, hvor ingen dømmer hverandre. Her er alle er velkomne som de er, sier hun.

Videre forteller hun frem at det er lett å komme i kontakt med mennesker. – Mange som kommer hit er nysgjerrige og liker å møte nye folk, det skaper en morsom og åpen atmosfære.

– Møt byen med en viss skepsis
Med en stor andel unge mennesker har Berlin fått rykte på seg for å ha et heftig uteliv. Utvalget av nattklubber er stort og flere av dem holder åpent syv dager i uken. Det gjør det lett å tillegge seg dårlig vaner.

– Flytter du til Berlin burde du møte byen med en viss skepsis. Ikke delta for mye i partykulturen før du kjenner byen godt. Etabler vaner og et normalt hverdagsliv. For kunstnere uten en åtte til fire jobb, lønner det seg og jobbe strukturert, tipser Bjørn, før han til slutt legger til at byen er ideell for inspirasjon og produktivt arbeid, så lenge man balanserer jobb og fritid på en god måte.

Nyttige lenker for deg som vil flytte til Berlin
Den svenske kirken i Berlin har ukentlige aktiviteter for nordmenn og svensker i alderen 18 og 30 år som bor i byen. Du kan lese mer om tilbudet her.

Alle de nordiske ambassadene er samlet under i ett hus i bydelen Tiergarten i Berlin. Nettsidene deres finner du her.

Dersom du ønsker å studere i Berlin kan du rådføre deg med ANSA først. ANSA Tyskland har egne hjemmesider som inneholder mye nyttig informasjon.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *