Hva skjer i Europa?Studier

Aarhus – en liten storby

Aarhus – en liten storby

Aarhus kommune er med sine drøye 300.000 innbyggere Danmarks nest største by, og kan selv med sin relativt lille størrelse tilby kultur og aktivitet som flere større byer ikke kan måle seg med. Om lag én av fem av byens innbyggerne er nemlig studenter. En ung og kreativ befolkning fører til at byens kulturelle arrangementer er mange, cafeene og barene ligger tett og tilbyr noe for enhver smak. 

Studentbyen Aarhus
Aarhus Universitet har over 40.000 studerende, fordelt på 4 fakulteter og 26 institutter. I tillegg finnes det over 10.000 studerende ved flere internasjonalt anerkjente høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner i byen, blant annet Arkitektskolen Aarhus, Det Jyske Kunstakademi og Det Jyske Musikkonservatorium. Her studerer det unge mennesker fra hele verden. Nordmenn er godt representert, antagelig på grunn av innovative og attraktive studiemuligheter, uten å måtte reise for langt hjemmefra.

Med gangavstand til det meste innenfor det sentrale Aarhus, gir dette et konsentrert studentmiljø som er svært synlig i bybildet. Mange hyggelige cafeer og barer finnes i og rundt sentrum, og det er nettopp det som beskriver Aarhus så godt. Hygge. Mentaliteten og stemningen i byen er avbalansert og hyggelig. Og det er ikke til å komme bort fra at danskene er hakket mer sydeuropeiske enn oss nordmenn.

Gjennom sentrum renner Aarhus Å, en elv som går tvers igjennom byen. Her finner du flere gågater hvor biler ikke kan komme til og som stort sett er fulle av mennesker dag og natt. På hver side av byen finnes det flott skog til sykkel, tur og løp, og her er det også deilige danske strender.

Kulturliv
Med flere konsertarenaer og sine mange festivaler tilbyr byen til stadighet på internasjonalt kjente artister. Om du vil på klubb med berliner DJs, bounce med aktuell hiphop, hoppe med rockere eller jazze med jazzere, vil det ofte være mulighet for det. Som Europas Kulturhovedstad (ECoC) i 2017 vil det foregå over 300 unike kulturarrangement fra 2013-17 som et grep for å styrke hele regionen politisk, kulturelt og økonomisk.

Er du interessert i mote og shopping kan byen også være noe for deg. Det finnes mange nisjebutikker, og det sies at butikkene i Aarhus fungerer som testkaniner for mye kjent dansk design før den etableres på det større marked. Kanskje er det derfor århusianere stolt mener byen er kåret til Skandinavias shoppinghovedstad.

Aarhus
«Jeg elsker Aarhus. Aarhus er en tilstand, som ikke mange forstår. Den vil dig det bedste!»

En by i vekst
Det er lagt store planer for byens vekst de neste årene, og Aarhus er forventet å vokse med 75.000 innbyggere i løpet av de neste 15 år. Blant annet foregår det en omfattende utbygging av hele byens havneområde. Her vil det etableres en helt ny bydel. Om ikke lenge er et ultramoderne bibliotek på plass, sammen med tusenvis av boliger og kontorer på et område som er mye større enn Oslos Tjuvholmen i skala. Samtidig etableres det en lettbane, som er en type trikk, som vil forbinde byens knutepunkter. Dette er et prosjekt det blir spennende å følge med på i tiden som kommer.

Prosjekter i denne skalaen vil alltid ha en usikkerhet i forhold til hvordan det lykkes som en velfungerende bydel. Her må arkitekturen ta mye av ansvaret, og derfor har dette vært et hett tema på byens Arkitektskole de siste årene. Det å forbinde byen med vannkanten er en problematikk som går igjen ikke bare her, men i mange andre havnebyer nå, siden havneindustrien i mange havner er nedlagt, eller havnene er effektivisert eller flyttet andre steder. Det vil være viktig å åpne opp mot vannet, og fjerne barrierene mellom byen og havnen. Om dette lykkes vil alltid være vanskelig å spå på forhånd, men utviklingen langs Aarhus havnefront vil foregå etappevis slik at man rekker å se hvordan bydelen blir inntatt av menneskene som oppholder seg der.

En faktor som er merkbart viktig for en nordmann boende i Danmark er vinden. Det blåser mye, så la oss håpe det er gjort grundige undersøkelser i forhold til vindforhold nede på Aarhus Havn. I alle fall gjør byen store grep for å takle fremtidens vekst og samtidig oppleves som en attraktiv og velfungerende by, med mangfoldighet og urbanitet i sentrum.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *