Hva skjer i Europa?Jobb

Skype – et estisk eventyr

Skype – et estisk eventyr

På under et tiår har Skype gått fra å være et lite gründerprosjekt, til å bli et selskap i milliard dollar-klassen. Irritasjon over høye telefonregninger startet hele eventyret.

I Estland har myndighetene lagt til rette for at det skal være enkelt og greit å starte nye selskaper. Dette har ført til et innovativt miljø og flere spennende gründerprosjekter. Spesielt har mange teknologiselskaper slått seg opp i Estland. Tallinn, landets hovedstad, blir nå nevnt i samme åndedrag som Berlin, London og Silicon Valley.

Høye telefonregninger
For Skype startet det hele på begynnelsen av 2000-tallet. Svenske Niklas Zennström, danske Janus Friis og de tre estiske ingeniørene Ahti Heinla, Priit Kasesalu og Jaan Tallinn jobbet sammen med utvikling av peer-to-peer teknologi. Men de satt i hver sine land. Til stor irritasjon ble telefonregningene veldig høye. Som en løsning kom de på at de kunne bruke teknologien de jobbet med til å snakke sammen. Telefon ble byttet ut med PC.

Det tok ikke langt tid før de skjønte at dette kunne bli en internasjonal suksess. Første betaversjon av Skype ble lansert 29. august 2003. Innen den første måneden hadde de over én million brukere.

Ny måte å kommunisere på
Skype har endret måten vi kommuniserer på tvers av landegrenser. Konseptet er ganske enkelt. Har du tilgang til internett kan du snakke med hvem du vil, så lenge du vil, hvor som helst i verden. At man kan se den man snakker med på video var en fjern tanke for drøye ti år siden. Og i motsetningen til dyre telefonsamtaler trenger ikke Skype å koste noen ting.

Denne enkelheten er grunnen til at Skype i dag har over 700 millioner registrerte brukere. 300 millioner av disse bruker programmet månedlig. Hver dag snakker mennesker sammen i over 33 millioner timer ved hjelp av Skype.

Kjøpt for 8,5 milliarder dollar
Parallelt med den økende populariteten har også interessen fra investorer steget. Selskapet ble solgt til eBay for 2,5 milliarder dollar i 2007, deretter videre til investeringsselskapet Silver Lake i 2009. I mai 2011 kjøpte Microsoft opp Skype. Prisen de betalte var 8,5 milliarder dollar.

På tross av at selskapet nå har sitt hovedkontor i Luxembourg er fortsatt store deler av driften i Estland. Her sitter produktutviklerne og 44 prosent av alle ansatte. Heldigvis slipper de å irritere seg over høye telefonregninger når de skal ringe fra det ene kontoret til det andre …

Les mer om historien bak suksessen her.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.