Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Kul tur i fjellet – Mala Fatra

Kul tur i fjellet – Mala Fatra

Mala Fatra er et nasjonalparkområde i Slovakia og tilhører Karpatene, den nest største fjellkjeden i Europa etter Alpene. Her opplever man både et vilt landskap og et rikt dyre – og planteliv.

Mala Fatra deles av elven Vah inn i Lucanska Mala Fatra, hvor man blant annet finner Martinske Hole, et populært vintersportsted, og Krivanska Mala Fatra, nasjonalparken med de vakre sukkertoppene.

Martinske Hole
Skistedet Martinky ligger østvendt på mellom 1100 og 1400 meter over havet, med utsikt over studentbyen Martin, og nasjonalparken Velka Fatra. Her holdes det åpent ca. 100 dager i løpet av vintersesongen, og med den korte avstanden til byen, er Martinske Hole et svært populært turområde, sommer som vinter.

Mer informasjon finner du på denne siden.

Krivanska Mala Fatra
Når man først har kommet seg ut av skogen og opp på fjellryggen, kan man gå hele dagen i kupert terreng fra sukkertopp til sukkertopp med fantastisk utsikt. Her er de høyeste toppene i fjellkjeden, hvor av de som er verdt å nevne, Velky Krivan og Velky Rozsutec, er på henholdsvis  1610 og 1709 meter over havet..

Krivanska Mala Fatra har et rikt dyreliv med både sjeldne og kritisk truede dyrearter. Hjort, villsvin, ulv, gaupe og kongeørn er bare noen av dyreartene som lever her. Dessuten skal man ikke langt utenfor allfarvei for å finne spor etter brunbjørnen, som det er registrert over 100 stk. av i nasjonalparken.

Les mer om turmulighetene i Krivanska Mala Fatra her.

Hyttetur
Lonelyplanet kan skilte med en oversikt over hoteller med tilknytning til Mala Fatra. Her er det bare å styre unna, for det finnes bedre alternativer. Chata pod Chlebom er ei hytte som ligger sentralt i nasjonalparken, på 1423 meter over havet, og er et godt utgangspunkt for toppturer. Hytta er betjent 365 dager i året og er populær blant tilreisende slovaker og tsjekkere. Overnatting på hytta koster 8 euro natten og hva angår tradisjonell slovakisk mat og drikke er prisene overkommelige for nordmenn. Dette er stedet man fort blir sittende oppe halve natten med en øl i den ene hånden og en borovicka (slovakisk brandy) i den andre, og prate med sidemann. Er det noen det er lett å bli kjent med, så er det tsjekkere og slovaker i fjellet!

Her kan du bestille overnatting.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *