Hva skjer i Europa?Kultur og reise

Blikk på Europa

Blikk på Europa

«Det er to verdener som møtes. Det er en spesiell sammensetning med både dokumentar- og samtidsfotografer.» Slik introduserer Linda Bournane Engelberth fotoutstillingen Blikk på Europa. Hun er én av tolv fotografer som deltar på utstillingen, som åpner på Nobels Fredssenter mandag 3. mars.

Blikk på Europa er andre del av prosjektet The European Photo Exhibition Award (epea). Første del var å se på Nobels Fredssenter på sensommeren i fjor.

Epea ønsker å fremme unge, talentfulle fotokunstnere som bor og jobber i Europa. Initiativtakerne bak prosjektet er de fire stiftelsene Fondazione Banca del Monte di Lucca (Italia), Fundação Calouste Gulbenkian (Portugal), Körber-Stiftung (Tyskland) og Fritt Ord (Norge).

Sammen vil de sette fokus på relevante problemstillinger i dagens samfunn.

The New Social
Temaet for den kommende utstillingen er The New Social. Den skal ta for seg samfunnsendringer og samfunnsengasjement i Europa. De unge kunstnerne kommer fra ulike bakgrunner, og har derfor forskjellige tolkninger på hvordan samfunnet har utviklet seg. Fotografiene tar blant annet for seg kulturell identitet, måten vi kommuniserer på, arbeidsforhold, politisk engasjement og migrasjon.

Den norske fotografen Linda Bournane Engelberth har valgt å fokusere på Latvia, som ble hardt rammet av finanskrisen. – Finanskrisen har gått hardt utover latviere, spesielt den yngre generasjonen, og det har ikke blitt godt nok dokumentert. Selv om Lativa ofte blir trukket frem som et eksempel på hvordan man kan komme seg ut av økonomiske vanskeligheter sliter de fremdeles. De siste årene har 200 000 mennesker flyttet ut av landet, forteller Bournane Engelberth.

Foto: Linda Bournane Engelberth. Fra serien "Things come apart", 2013
Foto: Linda Bournane Engelberth. Fra serien «Things come apart», 2013

Fotografene
De tolv som deltar på Blikk på Europa er Patricia Almeida (Portugal), Massimo Berruti (Italia), Eric Giraudet de Boudemange (Frankrike), Jan Brykczynski (Polen), André Cepeda (Portugal), Linda Bournane Engelberth (Norge), Simona Ghizzoni (Italia), Kirill Golovchenko (Ukraina), Arja Hyytiäinen (Finland), Espen Rasmussen (Norge), Stefanie Steinkopf (Tyskland) og Paula Winkler (Tyskland).

– Det er en god sammensetning av fotografer med ulike utgangspunkt og bakgrunner. De forskjellige tilnærmingsmetodene vil gi publikum en spennende opplevelse, mener Bournane Engelberth.

Fotografene har blitt håndplukket ut av hundrevis av søkere. Utvelgelsen ble tatt av fire kuratorer. De fire er Rune Eraker fra Norge, Sérgio Mag fra Portugal, Enrico Stefanelli fra Italia og Ingo Taubhorn fra Tyskland. De skal også gi fotografene tett oppfølging gjennom forberedelsene til utstillingen. Stiftelsene som står bak prosjektet har valgt en kurator hver.

En vandrende utstilling
Blikk på Europa skal først vises i Oslo, deretter går turen videre til den italienske byen Lucca, så Paris før den til slutt vises i Hamburg. Gjennom denne utstillingsturneen får de tolv fotografene muligheten til å vise frem sine verk for et stort publikum. Europeiske identiteter, som var den første utstillingen i epea-serien, hadde over 100 000 besøkende. Det er også en god mulighet for fotografene til å knytte kontakter og utveksle erfaringer.

Praktisk informasjon
Nobels Fredssenter ligger på Rådhusplassen i Oslo. Der vil utstillingen vises frem til 21. april. Senteret har åpent fra klokken 10 til 18, tirsdag til søndag. Billettprisene er 90 kroner for voksene, 60 for studenter og gratis for barn under 16 år.

Les mer om utstillingen på Nobels Fredssenters hjemmesider.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *