Som EØS-borger har du rett til å jobbe i alle EU-/EØS-land, og bli behandlet på likt som landets egne borgere.
Det betyr at hvis du vil arbeide som kokk i Italia, revisor i Tsjekkia eller svømmetrener i Storbritannia, så kan du bare søke! Du har også rett på de samme velferdsordningene som landets egne borgere etter du har begynt å jobbe. Det gjelder om du har en kort sommerjobb eller blir over en lengre periode. Retten til å jobbe hvor man selv vil er en av de fire frihetene i EUs indre marked.
Du har rett til å oppholde deg i et EØS-land hvis du jobber, er selvstendig næringsdrivende eller studerer i landet. Hvis du reiser til et EØS-land som arbeidssøker kan du bli i opptil seks måneder hvis du aktivt søker arbeid, i mange land må du registrere deg ved arbeidskontoret.
Du har også krav på samme arbeidsvilkår som landets egne innbyggere både når det gjelder lønn, oppsigelsesvern og fagforeningsrettigheter. I tillegg til dette er det en rekke regler om arbeidsvilkår og likebehandling som gjelder for alle, uansett hvilket land i EØS-området man befinner seg i. Det gjelder blant annet at man ikke kan bli forskjellsbehandlet på grunn av kjønn og alder, og regler om arbeidstid. Disse reglene er som oftest minimumsregler, som betyr at alle landene står fritt til å innføre strengere regler om de ønsker det.
Når det kommer til skatt skal du som regel betale det til landet du er i. Det er forskjellige regler på dette, og det er lurt å sjekke med skatteetaten både i Norge og i landet du skal arbeide i om hvilke regler du skal forholde deg til.
I grunnen er det lite som hindrer deg i å jobbe i et annet europeisk land. Det er mange karrièreveier i Europa som norske arbeidsgivere ikke kan tilby deg. Det kan også se bra ut på CVen å ha et utenlandsopphold bak seg.
Her kan du lese mer om arbeidsliv i Europa.
På NAV sine nettsider finner du tips til hvordan du kan gå frem hvis du skal søke jobb i utlandet og informasjon om arbeidsmarked, jobbsøking, arbeidsbetingelser i alle EØS-landene. Lykke til!
1 comment