Hva skjer i Europa?Studier

Medisinstudier i Ungarn

Medisinstudier i Ungarn

Antallet nordmenn som reiser utenlands for å studere medisin har økt med 50 prosent de siste ti årene. I dag utgjør det omtrent halvparten av alle norske medisinstudenter. Vi har snakket med Ellen Susanne Pettersen, for å høre om hennes erfaringer som norsk medisinstudent i Ungarn.

Hvorfor valgte du å studere i Ungarn?

– Jeg fikk tilfeldigvis høre om Bjørknes høyskole sitt 1+5 samarbeid mellom UiO og Universitet i Pécs, og ville heller komme i gang med studiene enn å bruke ett til to ekstra år før jeg kunne begynne i Norge.

Hva er fordelen med å ha studert i utlandet og hva er de eventuelle ulempene?

– Personlig får jeg stort utbytte av å studere i utlandet. Både på grunn av de mange motbakkene man møter underveis og lærer seg å takle, i tillegg til det brede internasjonale miljøet. Man lærer at alt ikke alltid er best i Norge, men at det mye å lære og forbedre. Jeg tror det vil bidra til større fremgang hjemme at det er så mange studenter som reiser ut og kommer hjem med nye ideer og inspirasjon fra andre steder i verden.

Hvordan var det første møtet med Ungarn?

– Jeg var veldig nervøs og skeptisk før jeg flyttet til Ungarn. Det er store forskjeller fra Norge når det kommer til alt fra normer, økonomi, kultur og ikke minst språk. En enda større utfordring er at man sjelden kommer veldig langt med engelsk, så her må man bare forsøke å stotre seg frem med den ungarsken man kan. Det som i starten var slitsomt og vanskelig av kulturmøter og språkbarrierer, er nå lettere å se på som enda en spennende utfordring som gir deg kunnskap og mestringsfølelse av å løse. Jeg synes Ungarn er et flott land som jeg har blitt veldig glad i.

Og hva med det første møtet med et nytt universitetet?

– Det var nok den aller tøffeste utfordringen for min del. Det er som tidligere nevnt veldig forskjellig fra Norge, på godt og vondt. Det tar tid å bli vant med en streng og disiplinert skolehverdag, men bare man kommer seg gjennom den første tiden blir man herdet og innser at lærerne faktisk vil deg vel og bare ønsker å bringe ut det potensialet du har i deg.

Hvordan fungerer det sosiale miljøet med så mange ulike nasjonaliteter?

– Det er studenter fra veldig mange land, og alle verdensdeler og kontinenter er godt representert. For meg har dette blitt et stort pluss ved å studere her, og jeg synes det er viktig å utnytte den unike muligheten til å lære og ta del i det internasjonale miljøet. Vi er naturlig nok en veldig sammensveiset norsk gjeng med egne arrangementer gjennom ANSA som julefeiring og 17.mai, men jeg synes man er flinke i Pécs til å prøve å bli kjent med andre utenfor den ”norske komfortsonen”.

Er det noe ved studiehverdagen i Ungarn du foretrekker fremfor hverdagen i Norge?

– Jeg savner så klart å leve i Norge, men den økonomiske situasjoner for oss studentene her er virkelig av en helt annen verden. Husleie, transport og levekostnader er mye billigere og vi har råd til å gå ut og kose oss på restaurant og lignende.

Her kan du lese mer om hvilke muligheter og rettigheter du har dersom du vil studere medisin i utlandet.

Relaterte artikler: ERASMUS,  studentmobilitetdine muligheter som student i Europa

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.