Karneval i Köln

Kölle Alaaf!

0 kommentarer
 
 

Mange i Norge er forbinder karneval med Rio i Brasil. Men du trenger ikke dra så langt for å ta del i festlighetene. Også i mange europeiske byer er karneval en stor folkefest.  Butikker holder stengt og gatene fylles med musikk og parader. Én av disse byene er Köln i Tyskland. Der er det ingenting som er større enn karneval!

Grunnen til at karneval blir feiret er for å markere at fasteperioden starter. Dette er en tradisjon som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Før man skulle starte en 40-dagers periode med faste tok man seg en skikkelig fest. Selv om fasten ikke lenger er like viktig, blir karneval fremdeles feiret hvert år. Karneval-feiringen avsluttes på fetetirsdag, som etterfølges av askeonsdag.  Askeonsdag er den første dagen av fasten.

«De gale dagene»
Köln er én av byene i Europa hvor karneval blir feiret i stor stil. Her fylles gater, plasser og puber med utkledde og feststemte mennesker. Karnevaltiden starter egentlig 11 minutter over 11, den 11. november. Men «de gale dagene», som den siste uken av perioden kalles, begynner torsdagen før askeonsdag. Det er denne uken de virkelig store festene finner sted. Det hele starter med at byens ordfører utnevner tre personer til prins, jomfru og bonde. Denne trioen har en ledende rolle å spille gjennom hele feiringen.

Prinsen, jomfruen og bonden har vært en del av Kölns karneval feiring siden 1883. Prinsen er karnevalets fremste representant, han leder de største paradene. Jomfruen, som blir portrettert av en mann i kvinneklær, symboliserer at byen er umulig å erobre. Ettersom Köln er en stor by må bonden alltid være en staselig mann. Han representerer motet til den gamle byen.

Rosemandag
Ukens høydepunkt finner sted mandagen før askeonsdag, kjent som rosemandag. Da blir det holdt en flere kilometer lang parade. Flere hundre tusen utkledde tilskuere samles i byens sentrum. Det er en fargerik opplevelse med godteri, små blomsterbuketter, konfetti og høyt lydnivå. Stadig hører man karnevalets kamprop «Kölle Alaaf», som betyr lenge leve Köln! Utover kvelden forsetter festen i byens mange puber og barer.

Årets karneval
I år varer karneval fra torsdag 27. februar til onsdag 5. mars. Du kan lese mer om karnevalet i Köln her.

Den letteste måte å komme seg fra Norge til Köln er med fly til Düsseldorf, og derfra tar det under en time med bil, buss eller tog. Hotell er ganske dyrt under karnevaluken. Hvis man skal være der fra torsdag til onsdag må man betale minst 1800 kroner per person. Bor man på hostel blir det ca. halve prisen.

Del dine karnevalbilder på Instagram og tag de med #ieuropa!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *