Studier

Dine muligheter som student i Europa

Dine muligheter som student i Europa

Det finnes mange forskjellige studentutvekslingsprogrammer i Europa – der ERASMUS er det mest brukte. Synes du ikke et halvår på utveksling er nok? Kan du tenke deg å ta hele graden din i utlandet? Frister det med økonomistudier i London, eller kanskje medisinstudier i Polen? Frykt ikke! Du har mange muligheter som student i Europa!

Som nordmann er du EØS-borger og har med det rett til å studere i hvilket som helst EØS-land på lik linje med landets egne innbyggere. Den norske organisasjonen ANSA er den fremste organisasjonen som formidler informasjon og støtte til norske studenter i utlandet. De kan hjelpe deg med å finne rett studiested, linje, studiespråk og inntakskrav. I tillegg har de et godt støtteapparat som hjelper deg under oppholdet. Der har også studentforeninger i veldig mange land. Kort sagt bør du ta kontakt med ANSA om du vil studere i utlandet – rådgivningen er gratis.

Det kan også være lurt å undersøke hos NAV og NOKUT for å finne ut om utdanningen du vil ta er godkjent i Norge. Det er veldig viktig at du sjekker dette før du reiser ut, slik at du ikke kommer hjem til Norge med en utdannelse du ikke kan bruke.

Mange utdanningsinstitusjoner i Europa tilbyr studieprogrammer på engelsk, men i de fleste tilfeller er studiespråket vertslandets offisielle språk. Du kan enten ta språkkurs når du kommer til vertslandet eller sjekke om det finnes intensivkurs du kan ta i Norge før du reiser ut. Mange av disse kursene kan du også få stipend for å ta fra Lånekassen. Mer informasjon finner du her.

Det er ikke uvanlig at du må betale skolepenger. I de fleste tilfeller kan du få lån hos Lånekassen for å dekke kostnadene til skolepenger. Det er viktig at du sjekker om utdanningsinstitusjonen du skal studere hos er godkjent av Lånekassen før du reiser ut. Les mer om utdanningsstøtte i utlandet her.

Relaterte artikler: ERASMUS,  studentmobilitet

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.